Javaanse snack: Lemper

Lemper is een favoriete Indonesische snack. Het is vrij bewerkelijk om te maken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het niet moeilijk. De meeste recepten missen vaak net die paar geheime ingredienten. Dit recept is een eigen recept en bevat alle benodigde ingredienten voor de juiste smaak!






Ingredienten kleefrijst
- 1 pond of kilo ketan (witte kleefrijst) al naar gelang de hoeveelheid  die je wilt maken
- stukje kokosblok (toko of supermarkt) of verse kokosmelk/santen
- ruim water
- 1 theelepel zout
- 2 pandanbladeren (kun je invriezen)
- scheutje olie

Bereiding kleefrijst
- Laat de kleefrijst minstens een uur weken in ruim water, nadat je ze een paar keer hebt gewassen.
- Breng de ketan met ruim water en het zout aan de kook (water moet ongeveer een vingerkootje boven de rijst staan).
- Doe er het stuk kokosblok (4 cm) of een blikje kokosmelk bij en de pandanbladeren. Verse santen is natuurlijk nog beter.
- Laat de rijst aan de kook komen en doe er een klein scheutje zonnebloemolie bij, dit voorkomt plakken.
- Als al het water is opgenomen doe je de ketan over in de stoompan en laat de ketan een half uur stomen.
Heb je geen stoompan, dan kun je de ketan gaar stomen in een emaille vergiet boven een grote pan met kokend water en het deksel op het vergiet doen.

* Je kunt van te voren de pandanbladeren even laten koken in de kokosmelk voordat je die toevoegt aan de rijst. Zo wordt de smaak goed opgenomen.


Ingrediënten vulling
- 2 grote kipfilets
- 4 kemirinoten (even poffen in een droge koekenpan)
- 2 rode uien
- 2 knoflook
- 1 rode lombok
- stukje laos wortel (kun je gesneden invriezen)
- 2 djeruk perut blaadjes (kun je invriezen)
- 2 salam blaadjes
- stukje trassi
- 2 theelepels suiker
- 1 bouillonblokje of maggiblokje
- 1 theel. kunjit (curcumapoeder)
- 1 theel. ketumbar (korianderpoeder)
- mespunt djinten (komijnpoeder)
- 2 cm kokosblok

Bereiding vulling
- Zet de kipfilets op in een beetje water met zout en peper en de laos, djeruk-perut blaadjes en salam blaadjes. Laat de kip gaar koken in een bodempje water.
- Doe in een staafmixer de uien (bewaar een halve ui om te bakken), knoflook, rode lombok en kemirinoten en maal ze tot een pasta.
- Doe de gare kip ook in het hakblok van de staafmixer en maal ze kort tot een grof soort gehakt. (bewaar het laagje bouillon met de kruiden)
- Verhit olie in de koekenpan en doe in de hete olie de 2 theel. suiker. Bak de halve ui fijngesneden mee tot ze lekker gaat geuren.
- Dan direct de pasta van uien, knoflook, lombok en kemirinoten meebakken.
- Laat het even bakken en doe er dan het kipgehakt, de trassi, ketumbar, djinten en kunjit bij en roer alles goed om.
- Doe er het kippenbouillonblokje bij en eventueel nog wat zout.
- Doe er de overgebleven kippenbouillon van de gekookte kip met de kruiden (salam, laos, djeruk perut) bij en het stukje kokosblok in stukjes.
- Bak het tot het bijna droog is en de kokos is gesmolten.
- Haal de kruiden er uit.

Lemper rollen
Lemper hoort eigenlijk in bananenblad te worden gerold, maar het gaat ook goed in plasticfolie.
Laat de kleefrijst een beetje afkoelen, dat maakt het rollen makkelijker. Zet een glas water klaar om de lepel steeds in te dopen vanwege het plakken.

- Snijd 25 rechthoekige stukjes folie van ongeveer 20 x 25 cm, al naar gelang hoe groot je de lemper wilt hebben.
- Leg met de lepel op een stukje folie een rechthoekige dunne plak kleefrijst.
- Spreid precies in het midden in de lengte een dunne streep vulling.
- Rol eerst de ene helft van de rijst over de vulling heen en daarna via de andere kant maak je het dicht.
- Pak de uiteinden en rol de lemper als een toffee zo vast mogelijk tot het een mooie gelijkmatige rol is en de vulling niet meer te zien is.

Je kunt de lemper heel goed invriezen. Daarna kun je ze in de magnetron een paar minuutjes opwarmen en zijn ze als vers. Opwarmen in de rijsstomer gaat ook, maar dat duurt langer. Mocht je vulling over hebben, dan kun je die invriezen en een volgende keer gebruiken. Dan hoef je alleen de ketan te koken.

Rubriek: javaanse recepten, surinaamse snacks.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt me een hele klus maar ik ga het proberen want dit vindt ik een hele lekkere snack.

Anoniem zei

Ik heb de lemper gemaakt en hij smaakte zooooo lekker, dus heel erg bedankt!!!

n. sterrenberg zei


Het was een klusje maar het was heel erg lekker. Deed me aan vroeger denken! Ga ze zeker vaker maken.