BB met R: Bruine bonen met rijst

Ooit bezongen en bejubeld in een bekend Surinaams liedje: BB met R. Een grappige combinatie van oerhollandse bruine bonen met surinaamse rijst en ingredienten. Oorspronkelijk hoort er zoutvlees in de bb met r, maar je kunt het ook heel goed maken met kip.






Ingredienten:
- grote pot of blik bruine bonen
- 125 gram zoutvlees of/en in stukjes gesneden kip(filet)
- 1 ui
- 2 knoflook
- 1 tomaat
- beetje suiker
- 1 eetlepel tomatenpuree of tomatenketchup
- 1 tak selderij
- 1 Madam Jeanette peper
- 2 maggiblokjes
- olie om te bakken
- zwarte peper
- eventueel mespuntje vetsin

Bereiding:
- Als je zoutvlees gebruikt dan eerst even het zoutvlees uitkoken en in stukjes snijden.
- Als je kip gebruikt, de kip (of kipfilet) in kleine stukken snijden
- In de hete olie (paar eetlepels) de ui, daarna de knoflook bakken, dan de tomaat, suiker, maggiblokjes en tomatenpuree zachtjes erbij doen.
- het zoutvlees of/en de stukjes kip meebakken.
- Doe er dan de uitgelekte bruine bonen bij en roer het goed om. Eventueel een klein scheutje water toevoegen.
- Laat het geheel even sudderen met de madame Jeanette peper boven op het gerecht. Zorg er heel goed voor dat de peper niet opengaat, want dan wordt het gerecht veel te heet. Het aroma van deze soort peper is belangrijk voor het gerecht. Neem liefst een gele peper, want die geurt het beste.
- Strooi er op het laatst een eetlepel fijngesneden verse selderij doorheen.
 
De Javanen doen er soms nog een klein stukje trassi doorheen (meebakken met de tomaat).
Eet de BB met R met witte rijst en een frisse komkommersalade!

Meer peulvruchten.


LibidoPower

24 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn zus heeft het gemaakt en het is overheerlijk ik ga het zelf vanavond hopelijk ook maken als het mag van mijn oude moeder bij wie ik op bezoek ben Gr Kidima

Anoniem zei

njang sweeti

Anoniem zei

wat ik in dit recept mis zijn pimentkorrel en kruidnagels. Zij maken het juist lekker (der), ze kunnen ahw niet ontbreken.

Surinaams-eten! zei

Niet iedereen houdt van kruidnagel in de BB met R, maar het is een goede aanvulling voor de liefhebbers die er wel van houden! Bedankt!

Anoniem zei

voor hoeveel personen is dit gerecht/receptuur?

Surinaams Eten! zei

Voor 2-3 personen, maar je kunt de hoeveelheid vergroten door er meer kip en bruine bonen bij te doen.

Anoniem zei

Kan ook klaar gemaakt worden met zoutvlees EN kip, stukjes gerookte spek en/of rookworst.
HEERLIJK!!!!

monique zei

vandaag gemaakt was zeer lekker had er nog wel massala kruiden bij gedaan dat geeft het een extra twist

Melvin Rattan zei

Heerlijk recept, maar ik gebruik het liefste toch 3 maggiblokjes. Ik heb het laatst gemaakt voor een groep mensen die bij mij kwamen eten en zij likten hun vingers er bij af

Kees Anker zei

@ Melvin: Lekker heh ;)

Anoniem zei

Leuk gerecht, mijn tante maakt dit altijd voor ons!

Maar wat zijn ongeveer de verhoudingen en hoelang moet wat gedaan worden?

Dan kan ik haar eens een keer verrassen! =D

Anoniem zei

als we dit vroeger thuis aten zong mijn moeder idd "BB met R dat is.." en mijn zus en ik schreeuwden er dan achter aan "en appelmoes". De appelmoes laten we inmiddels weg maar een rauw uitje smaakt er heerlijk bij.

Anoniem zei

ik zal het vandag proberen

wallers zei

Is er ook nog iemand die five spices/steranijs toevoegt?

Anoniem zei

Ik heb een extra tomaat toegevoegd en iets meer puree. Had helaas geen madam jeanette maar wel sambal haha (indo) smaakte heerlijk!! Had er wel idd spekjes aan toegevoegd

Anoniem zei

Super lekker, zonder het recept te hebben aangepast ;-)

Merel zei

Heerlijk gerecht. Ik heb zelf ook zo'n soort gerecht gemaakt. Kom gerust eens langs.
Groeten
Merel

Anoniem zei

Ik ga nu boodschappen doen en verheug me erop om dit te serveren! Bedankt voor het recept :-)

Anoniem zei

Zo ongeveer maak ik hem ook. alleen bak ik alleen ui knoflook en evt de tomaat en daarna de kip en zoutvlees en daarna heel de boel kruiden. zo laat ik de kruiden lekker het vlees ingaan en dan pas de bb. Lekker hoor en indd de suiker niet vergeten. Ik heb het 1 keer met 5 spices gemaakt, nooit meer. Ik vond het persoonlijk de smaak van heel mn originele bbr "verpesten" :P. Maar goed ieder zn ding he. Ik laat het precies zo, dus kruidnagel of massala en al dat overige laat ik maar achterwege.

Marion van Holten zei

Ik maak het altijd met rundvlees , lekker laten sudderen met de ui en laurier. Heerlijk!!!

Anonymouse zei

Wat voor maggi blokje moet je gebruiken ?

Dank je wel voor de moeite : )

Surinaams Eten! zei

Je kunt de gewone maggiblokjes van Maggi gebruiken, maar ook kippenbouillonblokjes.

Anoniem zei

Ik heb het gerecht als basis genomen en aan de hand van de adviezen in de comments, heb ik daar pimentkorrels / varkensstaart (voor de aroma) bij gedaan. Ik ga nu voor de 2e keer dit gerecht volgens dit recept maken en de eerste keer was die wreed lekker. Ookal ga ik het pas morgen eten, het staat nu allemaal op een laag pitje te smoren, morgen wordt het smullen: Bruine bonen met kip en zoutvlees, op zijn surinaams, met rijst. Lekker.

Anoniem zei

Je kan het ook HEEL lekker maken als je het vlees (kip) marineert met zoete ketjap en een beetje zoute soja, en een mespuntje trassie en een mespuntje 5-spices. 1 of 2 maggiblokjes en wat zwarte peper en madam janet/ajuma peper. Voor de rest natuurlijk de ui en knoflook en bruine bonen met rijst.